استفاده مستقیم از شوینده ها در روزهای پایانی سال و خانه تکانی آسیبهای پوستی زیادی به همراه دارد که گاه شدت این آسیبها به اندازه ای است که مدت زمان زیادی طول میکشد تا پوست آسیب دیده ترمیم شود. یکی از نکات ضروری که مصرف کنندگان شوینده های بهداشتی باید مد نظر قرار دهند خاصیت این مواد آسیب زا است. اغلب شوینده های بهداشتی برای شست و شو و از بین بردن لکه های چربی و... روی سطوح مختلف به کار می رود و این مواد بهداشتی چربیهای موجود سطوح را در خود حل کرده و سپس آنها را از بین می برد ولی انواع قارچها، دوده، ذرات گرد و غبار، میکروبها و... از روی سطوح مختلف براحتی زدوده نمی شود، از این رو ضرورت دارد سطح آلوده به این مواد ساییده شود.
افرادی که برای ساییدن سطوح آلوده هنگام کار از دستکش استفاده نمیکنند به علت برخورد مستقیم شوینده ها و پاک کننده های قوی با پوست دست به آلژری و حساسیتهای پوستی دچار میشوند.
هنگام خانه تکانی به دلیل استفاده زیاد از آب و ماندن دستها در آب و شوینده طبقه شاخی پوست که سطحی ترین لایه پوست است آسیب دیده و آب زیادی را جذب میکند، از این رو لایه شاخی خاصیت خود را از دست داده و ماده چربی که بین سلولهای شاخی وجود دارد، از بین میرود. به مرور زمان سلولهای الیه شاخی از هم جدا شده و ممکن است شکاف هایی روی پوست ایجاد شود و پوست ترک ترک یا پوسته پوسته شود. زمانی که در خارجیترین سطح پوست شکاف ایجاد شود افرادی که مستعد بیماریهای پوستی هستند در اثر تماس با آب و شوینده ها به سرعت بخشی از پوست شان آسیب می بیند. این افراد معمولا پوست حساسی دارند لایه شاخی پوست شان دیرتر ترمیم خواهد شد. آن دسته از افرادی که مستعد بیماریهای پوستی نیستند، بعد از مدتی لایه شاخی پوست شان خود به خود ترمیم میشود. برخی افراد که به واسطه شغل مجبور هستند به طور مداوم از این شوینده ها مصرف کنند در معرض صدمات بیشتری قرار دارند و در طولانی مدت ممکن است به انواع بیماریهای پوستی و حساسیتها مبتلا شوند. افرادی که استعداد ابتلا به بیماریهای پوستی دارند در اثر استفاده مداوم از انواع شوینده ها لایه شاخی پوست چربی بین سلولی را از دست داده و به علت ایجاد شکاف عمیق روی پوست از این طریق مواد شوینده به قسمتهای عمیق و میانی پوست نفوذ کرده و به اگزما مبتلا میشوند. در فصل خانه تکانی و در روزهای پایانی اسفند ماه افرادی که مدام در تماس با آب و شوینده ها هستند بیشتر با علائمی مانند خارش، سوزش و ترک ترک شدن پوست مراجعه میکنند که توصیه میشود قبل از کار با مواد شوینده و آب، از دستکش نخی سپس دستکش پلاستیکی آزادتر استفاده شود و پس از پایان کار دستکش ها را کاملا شسته و پوست دست را با کرمهای مرطوب کننده یا نرم کننده هایی مثل وازلین گلیسیرین، پارافین و... چرب نگه داشت. افرادی که در تماس با مواد بهداشتی دچار علائم و نشانه هایی مانند خارش و سوزش پوست میشوند به حساسیتهای تماسی مبتلاشده که این مکانیسم به دو شکل کاملا متفاوت است. اگزمای آلرژیکی بیشتر در افرادی بروز پیدا میکند که در اقوام نزدیک و درجه یک آنها ابتلا به بیماری آسم وجود داشته باشد یا در فصل بهار حساسیت و آلرژی شان عود کند، این افراد به دلیل حساسیت بالا به مواد شوینده حتی شوینده های بهداشتی بدن دچار شکافهای پوستی میشوند. دسته دیگری از افراد به واسطه شغلی که دارند دچار اگزمای شغلی میشوند. چنانچه در فصل خانه تکانی افراد دچار علائم اولیه حساسیت یا اگزما شدند برای پیشگیری از حادتر شدن این بیماری بهتر است به پزشک مراجعه کرده و درمانهای دارویی را آغاز کنند.
منبع :وزارت بهداشت