آسپیرین، دارویی موثر در تخفیف درد بوده و با کاهش خطر تعدادی از بیماریها، مانند حمله قلبی، سکته مغزی و سرطان مرتبط است.
اما آیا واقعا آسپیرین، داروی شگفتانگیزی است، همانطور که بسیاری از متخصصان سلامت ادعا میکنند؟
در مورد تاثیر آن بر سرطان و بارداری صحبت خواهد شد.
البته این چالش هنوز باقی است که آیا آسپیرین باید برای پیشگیری از بروز اولین حمله قلبی یا سکته مغزی تجویز شود یا خیر و بحثها پیرامون آن ادامه دارد.
سال گذشته، سازمان غذا و داروی آمریکا به این نتیجه رسید، در حالی که مصرف روزانه آسپیرین میتواند به پیشگیری از بروز حمله قلبی و سکته مغزی در افراد در معرض بالای خطر کمک کند، شواهد موجود برای اثبات مزایای آن به عنوان پیشگیری اولیه ناکافی است. اما علیرغم این نتیجهگیری سازمان مذکور، گزارشی که در اوایل سال 2015 منتشر شد، نشان میداد افراد بهطور غیرمناسبی، آسپیرین روزانه میگیرند تا از بروز اولین حمله قلبی یا سکته مغزی پیشگیری شود.
محققان این گزارش معتقد است یافتههای به دست آمده نگران کننده هستند، زیرا خطرات مصرف روزانه آسپیرین ممکن است بر مزایای آن در افراد سالم برتری پیدا کند. حوادث بزرگ کرونری بوسیله آسپیرین تا 18 درصد کاهش مییابد، اما این موضوع به بهای افزایش 54 درصدی خونریزیهای اکستراکرانیال تمام میشود.
نشان داده شده که هر دو حادثه بزرگ کرونری که بوسیله آسپیرین پروفیلاکتیک پیشگیری میشود، بهایی معادل یک خونریزی بزرگ اکستراکرانیال دارد، با این وجود، پیشگیری اولیه با آسپیرین بهطور گستردهای استفاده میشود. از سوی دیگر، بعضی مطالعات هم نشان دادهاند که مصرف منظم آسپیرین با خطر بیشتر سکته مغزی هموراژیک همراه است.
آسپیرین و سرطان
جای تعجب نیست که آسپیرین، موضوع بزرگترین کارآزمایی باشد که اثرات آن را بر سرطان بسنجند. شواهد انکارناپذیری در دست است که مدعی هستند آسپیرین خواص ضدسرطانی دارد.
سال گذشته، گزارشی در نشریه Nationa- Cancer Institute منتشر شده که پیشنهاد میکرد، آسپیرین روزانه ممکن است خطر سرطان تخمدان را تا 20 درصد کاهش دهد، همچنین نتایج مطالعهای هم که اخیرا منتشر شده، حاکی از آن است که استفاده طولانیمدت از آسپیرین با دوز کم، خطر سرطان کولورکتال یا سرطان روده را کاهش میدهد. از سوی دیگر، مطالعهای که اخیرا در کنگره اروپایی سرطان 2015 در وین مطرح شد، پیشنهاد میکند آسپیرین میتواند میزان بقای بیماران مبتلا به سرطانهای دستگاه گوارشی را دو برابر کند.
این تحقیق، فقط یکی از مطالعات بیشماری است که ارتباط استفاده از آسپیرین و کاهش خطر سرطان را نشان دادهاند. این دسته از تحقیقها باعث ایجاد هیجان بیشتری در دنیای پزشکی شدهاند و همین امر، سرآغازی بوده برای شروع فاز 3 کارآزمایی Add-Aspirin.
یکی از همکاران اصلی این پروژه معتقد است: «تحقیقات جالبتوجهی وجود دارند که پیشنهاد میکنند آسپیرین میتواند سرطانها را در مرحله نخست به تاخیر اندازد یا متوقف کند، اما تا به حال هیچ کارآزمایی بالینی انجام نشده که این ارتباط را بهطور واضح ثابت کند. این کارآزمایی قصد دارد برای اولین و آخرین بار به این سوال پاسخ دهد. اگر ما در این کارآزمایی به این نتیجه برسیم که آسپیرین بازگشت سرطانهای مرحله اول را متوقف میکند، پس میتواند آینده درمان را تغییر دهد و راهی آسان و کمهزینه فراهم آورد تا به توقف برگشت سرطان کمک کند و امیدی باشد که افراد بیشتری بقا پیدا میکنند.»
هرچند شکی نیست که نتایج مثبت گرفته شده از این کارآزمایی حامل خبرهای خوبی است، بعضی از محققین در مورد استفاده روزانه آسپیرین جهت پیشگیری از سرطان اظهار نگرانی کردهاند. برخلاف تحقیقات پیشین، مطالعهای که اوایل سال جاری میلادی در JAMA منتشر شد، پیشنهاد میکند که مصرف منظم آسپیرین ممکن است حتی خطر سرطان روده را در بعضی افراد بیشتر کند. این نتیجهگیری شاید به دلیل وجود واریانتهای خاص ژنتیکی در این افراد باشد.نویسندگان این مقاله معتقدند نتایج آنها بیانگر این حقیقت است که باید از ابتدا مشخص شود کدام افراد بیشترین منفعت را از مصرف منظم آسپیرین میبرند تا خطر سرطان روده در آنها کاهش یابد. در واقع، اعتبارسنجی این یافتهها در افراد دیگر هم باید انجام شوند تا اگر تائید شدند، استراتژیهای هدفمند پیشگیری از سرطان کولورکتال پایهگذاری شوند.
آسپیرین و بارداری
در سالهای اخیر، محققان پیشنهاد کردهاند که احتمالا ارتباطی میان مصرف روزانه آسپیرین و افزایش شانس بارداری وجود دارد. در سال گذشته، گزارشی در این زمینه در نشریه Lanceمنتشر شد که نشان میداد زنان با سابقه سقط یا مردهزایی، اگر روزانه یک عدد آسپیرین 81 میلیگرمی همراه با فولیکاسید دریافت کنند، در مقایسه با زنانی که دارونما دریافت میکنند، بیشتر احتمال دارد که بارداری موفقی داشته باشند.
در قدم دیگر، مطالعهای که چند هفته گذشته، در نشست سالیانه انجمن آمریکایی پزشکی تولید مثل در بالتیمور آمریکا معرفی شد، از این یافتهها حمایت میکند. در این مطالعه، بیش از 1200 زن با سابقه سقط وارد شدند. نتایج حاکی از آن بود که افراد دریافت کننده آسپیرین 81 میلیگرمی روزانه، 17 % بیشتر احتمال داشت که باردار شوند و 20% بیشتر احتمال داشت که در مقایسه با افراد دریافت کننده دارونما، زایمان موفقی را پشت سر بگذارند.
البته هنوز دقیقا مشخص نیست که آسپیرین چگونه شانس باردار شدن را افزایش میدهد. محققان تصور میکنند که دارو التهاب سیستمیک را کاهش میدهد، به این ترتیب، رحم محیط امنتری را برای رشد جنین فراهم میکند. علاوه براین، ممکن است آسپیرین جریان خون را به سوی لگن افزایش داده و لایه رحمی را ضخیم کند. به این ترتیب، جنین راحتتر میتواند لانهگزینی کند. براین اساس، بسیاری از متخصصان مصرف منظم آسپیرین را برای افزایش باروری توصیه میکنند.
یکی از متخصصان در این زمینه معتقد است: «آسپیرین داروی هزاره است. زنانی که مایل به باردار شدن هستند، هیچ ضرری از مصرف آسپیرین نخواهند برد. بسیاری از افراد از آن بهطور روتین استفاده میکنند و این کار سالهاست که استفاده میشود.»
دیگر متخصصان معتقدند خطرات مصرف منظم آسپیرین، مانند خونریزی داخلی، بر مزایای بالقوه آن در افزایش باروری زنان رجحان پیدا کند. بعضی هم میگویند، زنانی که مایلند باردار شوند، واقعا نیازی به مصرف منظم آن ندارند. شواهد موجود هم از این نیاز حمایت نمیکنند.
لطفا قبل از شروع به مصرف آن، با پزشک خود مشورت کنند، حتی اگر آن را برای تخفیف درد مصرف میکنند.
منبع: Medical News Today