زالی یا آلبینیسم
🔵 البینیسم یا زالی نوعی بیماری ژنتیکی است که به دلیل نقص مادر زادی یک آنزیم، تیروزین به ملانین تبدیل نمیشود .عدم توان تولید رنگدانه ملانین موجب میشود که رنگ پوست و موهای بیمار سفید باشد .
به دلیل عدم تولیدرنگدانه، شبکیه چشم به نور خورشید حساس است و مبتلایان مشکل دید در روز دارند. همچنین احتمال آفتابسوختگی در آنان زیاد است.
🔵 این بیماری از گذشته شناخته شده بوده و نام بیماری هم از نام شخصیت اساطیری زال(پدر رستم) گرفته شده است.از هر ۱۷ هزار نفر یک نفر به زالی دچار می شود. بد نیست بدانید علاوه بر انسان ودیگر پستانداران، زالی در پرندگان، خزندگان، دوزیستان و ماهی ها نیز بروز می کند. ۵گونه آلبینیسم ژنتیکی وجوددارد که شایعترین آنها با عنوانoculocutaneous نوع اول یا (۱)OCA و نوع دوم آن به نام (۲)OCA شناخته میشوند.
🔵همه انسانها دو گروه ژن دارند. نیمی از ژنها را از پدرشان گرفتهاند و نیم دیگر را از مادر. گاهی اوقات پدر و مادر ژن زالی دارند، در حالی که در ظاهرشان علائم آن دیده نمیشود.
🔵ژن زالی مغلوب است، یعنی اگر فردی یک ژن زالی روی یک کروموزوم داشته باشد و یک ژن سالم روی یک کروموزوم دیگر داشته باشد، آن ژن سالم وظیفه ژن معیوب را برعهده می گیرد و فرد، دچار زالی نمی شود. در حقیقت برای ابتلای به زالی، باید فرد دارای دو ژن زالی از پدر و مادر باشد.
💊 درمان بیماری
چون بیماری ژنتیکی است درمان علامتی است . به عنوان مثال محققان علوم پزشکی به مبتلایان به این بیماری توصیه میکنند که تا حد امکان خود را از نور خورشید محافظت کنند. اما هنوز یک روش درمانی قطعی برای کمک به این افراد ارائه نشده است.
🔵 پیشگیری
از آنجا که این بیماری ارثی است راهی برای پیشگیری وجود ندارد.
منبع:مدیکال ژنتیک
🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵
✅کانال سایت پزشکان ایران، برای اطلاع از اخبار روز عضو کانال شوید .
🆔 telegram.me/pezeshkanirani