ماموگرافی چیست ؟
ماموگرافی یک عکس رادیوگرافی ساده از پستان و ابزاری برای کشف زودرس سرطان های غیر قابل لمس پستان است. ماموگرافی می تواند سرطان پستان را ده سال قبل از آن که قابل لمس شود، شناسایی کند. همه زنان چهل ساله و بیشتر باید هر دو سال یکبار ماموگرافی انجام دهند. زنانی که افراد درجه یک آنها (یعنی مادر یا خواهرشان) بهدلیل کاهش سن ابتلا به سرطان سینه درکشور، انجام ماموگرافی برای همه زنان 35 سالانه انجام دهند.
در بسیاری از کشورها، ماموگرافی بهعنوان روش غربالگری و بیماریابی روی کلیه زنان سالم اجرا میشود. تلاش پزشکان این است که با دست یافتن به آمار صحیح برای تخمین میزان و سن شیوع سرطان سینه در ایران، بیماریهای بدخیم سینه را در مراحل اولیه و قابل علاج شناسایی کنیم.
میزان ابتلا به سرطان سینه در جهان در حال افزایش است . در ایالت متحده از هر ۸ زنی که تا سن ۹۵ سالگی عمر می کنند ، یکنفر به این سرطان مبتلا می شود . این سرطان یکی از معمولترین سرطانهای تشخیص داده شده در زنان می باشد و مرگ ناشی از سرطان سینه ، بیشتر در سنین ۱۵ تا ۵۴ سالگی در زنان دیده می شود .
بهترین زمان جهت انجام ماموگرافی :
بهترین زمان انجام ماموگرافی هفته اول قاعدگی است. (روز اول قاعدگی یعنی روزی که خونریزی ماهیانه زنانه شروع می شود.) چون در این زمان پستان ها حساس نیستند. برای بدست آوردن تصویر خوب نیاز به فشار روی پستان است که ممکن است دردناک باشد. قبل از ماموگرافی دوش بگیرید و از مصرف پودر تالک بوگیر زیر بغل خودداری کنید زیرا این مواد می توانند باعث تفسیر اشتباه ماموگرافی شوند. ماموگرافی نمیتواند و نباید جایگزین معاینه توسط پزشک متخصص جراحی عمومی شود.
علاوه براین، پزشک خود را از هرگونه جراحی پیشین، مصرف هورمون و سابقه فامیلی یا شخصی در سرطان سینه آگاهسازید.درصورت حساسشدن سینهها در دوران ماهانه، برنامه انجام ماموگرافی را یک هفته قبل از دوره ماهانه خود قرار ندهید. بهترین زمان برای انجام ماموگرافی یک هفته بعد از دوره ماهانه است. همیشه دکتر یا تکنولوژیست خود را قبل از انجام آزمون، از احتمال بارداری خود آگاه سازید.
آزمایش ماموگرافی در 35تا 40 سالگی یک بار کافی است و پس از 40 تا 50 سالگی میتوان هر 2 تا 4 سال یک بار این آزمایش را انجام داد. انجام ماموگرافی در سنین 50 به بالا در این سنین ماموگرافی با توجه به شرایط و جمعیتهای مختلف یک تا 2سال یک بار صورت میگیرد.برخی از متخصصان معتقدند که آزمایش ماموگرافی در همه زنان نباید صورت بگیرد و فقط زنان مشکوک به بیماریهای صعبالعلاج باید ماموگرافی شوند
اما از سوی دیگر، گروهی نیز برضداین قانون فعالیت میکنند و اعتقاد دارند با این قانون، سرطان سینه در مراحل پیشرفته تری کشف خواهد شد، در نتیجه درمان نیز مشکل ترخواهد بود.در سنین پایینتر از 35 سالگی تقسیمات سلولی بیشتری انجام میشود. این عضو هیات علمی دانشگاه میگوید: در این دوره ممکن است اشعه ایکس بر میزان تقسیمات سلولی بیفزاید و رشد آنها را بیشتر کند که البته این موضوع نیز به اثبات نرسیده است.
تحقیقات پزشکان نشان میدهد در سنین پایینتر از 35 سال سرطان سینه شایع نیست ولی نباید فراموش کرد که معاینات باید از 25 سالگی شروع شود.امروزه از روش MRM استفاده میشود و تودهها با کشیدن منحنی تشخیص داده میشوند که خوش خیم هستند یا بدخیم ولی تاکنون هیچ روشی نتوانسته است جایگزین ماموگرافی شود.مشاهده در آینه یکی از مهمترین بخشهای معاینه است، چرا که فرد میتواند با مشاهده در آینه غیرقرینگی، تفاوت نسبت به ماههای گذشته،
قرمزی و احساس توده را تشخیص دهد و درصورتی که توسط پزشک مشکوک بهنظر آید به وسیله سرنگ (درصورت مایع بودن محتویات) کشیده و به پاتولوژی فرستاده میشود ولی اگر تودهای باشد، با سوزنهای ضخیم نمونهگیری انجام میشود.تومورهای سینه از نوع بدخیم آن درد ندارند، مگر در مواقعی که چسبندگی پیدا کنند و اعصاب آن ناحیه را تحت کنترل قرار دهند خوشبختانه بیشتر زنانی که از درد سینه رنج میبرند دچار مشکلات خوش خیم هستند که شایعترین آن فیبروسیستیک است که در نژاد ایرانیان بسیار زیاد به چشم میخورد که پس از کشیده شدن این مایع از نسج، اگر غذاهای کم چرب، کم ادویه و مواد کافئینی کمتر مصرف شود، از شدت درد کاسته میشود که البته مصرف ویتامینهای E و ب کمپلکس نیز تاثیر بسزایی در این خصوص دارد ولی نباید کاهش وزن بهمنظور بهبود را فراموش کرد.