با وجود گزینه های متعدد برای جلوگیری، انتخاب یک نوع روش کنترل بارداری می تواند دلهره آور باشد. با چند سوال شروع میکنیم: آیا به محافظت در برابر بیماریهای مقاربتی نیاز دارید؟ راحتی و هزینه چقدر برای شما اهمیت دارند؟ اثربخشی چطور؟ تنها خویشتن داری و قطع رابطه ۱۰۰٪ موثر است، اما همان طور که نمودار اثربخشی در یک نگاه نشان میدهد، روش های دیگر نزدیک به هم هستند. در این مقاله از راستینه با همراه باشید سپس از پزشک خود بپرسید که کدام گزینه برای شما بهتر است.
گزینه های کنترل بارداری برای شما
1. آگاهی از باروری
آگاهی از باروری که تنظیم خانواده طبیعی نیز نامیده میشود، به معنی اجتناب از رابطه جنسی زمانی که زن بیشترین امکان باروری را دارد، می باشد. قابل اطمینان ترین راه برای انجام این کار تمرکز روی تغییرات مخاط دهانه رحم و دمای بدن است. برای استفاده صحیح از این روش، بهتر است توسط افراد حرفه ای مراقبت های بهداشتی آموزش ببینید.
مزایا: این روش بدون دارو و یا دستگاه است، هزینه ای نیز ندارد.
معایب: رابطه جنسی بی مقدمه را محدود میکند، ۲۵ درصد از افراد معمولی که از این روش استفاده میکنند، باردار میشوند.
2. اسفنج کنترل بارداری
اسفنج پیشگیری از بارداری، که به عنوان اسفنج تودِی به فروش می رسد، از فوم ساخته شده است و شامل اسپرم کش می باشد. این اسفنج تا ۲۴ ساعت قبل از رابطه جنسی در دهانه رحم قرار داده میشود. اثر بخشی اسفنج همانند کلاه دهانه رحم است، با میزان شکست ۱۶٪ برای زنانی که تا به حال باردار نشده اند و ۳۲۲٪ برای کسانی که بارداری را تجربه کرده اند. اما بر خلاف دیافراگم و یا کلاه دهانه رحم، نیازی نیست توسط پزشک در محل قرار گیرد.
مزایا: بدون نسخه به فروش میرسد، تاثیر فوری دارد.
معایب: قرار دادن صحیح آن دشوار است، فرد را در مقابل بیماری های مقاربتی محافظت نمیکند. نمی تواند در طول دوره قاعدگی استفاده شود.
3. قرص های پیشگیری از بارداری
رایج ترین نوع قرص های پیشگیری از بارداری از هورمون های استروژن و پروژسترون برای جلوگیری از تخمک گذاری استفاده میکند. قرص های پیشگیری از بارداری هنگامی که مطابق برنامه مصرف شوند، بسیار موثر هستند. حدود ۸۸ درصد از کاربران عادی باردار میشوند، از جمله کسانی که مصرف قرص را فراموش کرده اند. مانند تمام ضد بارداری های هورمونی، قرص نیاز به تجویز پزشک دارد.
مزایا: بسته به نوع قرص دوره قاعدگی منظم تر و سبک تر میشود، و یا فرد اصلا یک دوره را از دست میدهد. گرفتگی عضلات در دوره قاعدگی کمتر میشود.
معایب: پر هزینه است (۵۰- ۱۵ دلار در هر ماه)، فرد را در برابر بیماری های مقاربتی محافظت نمیکند. ممکن است موجب عوارض جانبی، از جمله حساسیت پستان، لکه بینی، لخته شدن خون جدی، و فشار خون بالا شود. برخی از زنان نباید از قرص های ضد بارداری استفاده کنند.
4. چسب (پچ) پیشگیری از بارداری
زنانی که در به خاطر سپردن مصرف روزانه قرص مشکل دارند ممکن است بخواهند چسب کنترل بارداری را در نظر بگیرند. چسب ارتو اورا بر روی پوست قرار داده شده و هفته ای یکبار به مدت سه هفته متوالی آن را تعویض کنید و هفته چهارم نیازی نیست چسب بزنید. چسب همان نوع هورمون ها را همانند قرص کنترل بارداری منتشر میکند و به همان اندازه موثر است.
مزایا: با استفاده از این روش دوره قاعدگی منظم تر و سبک تر با گرفتگی عضلات کمتر خواهید داشت، نیازی برای به خاطر داشتن مصرف روزانه همانند قرص نیست.
معایب: پر هزینه است (۵۰- ۱۵۵ دلار در هر ماه)، ممکن است باعث تحریک پوست یا دیگر عوارض جانبی مشابه قرصهای جلوگیری از بارداری شود. فرد را در برابربیماریهای مقاربتی محافظت نمی کند.
5. حلقه واژینال
حلقه واژینال یک حلقه پلاستیکی نرم است که داخل واژن را پوشش میدهد. این حلقه همان هورمون هایی که قرص و چسب منتشر میکنند را آزاد میکند و درست به همان اندازه موثر است. اما تنها یک بار در ماه نیاز است آن را جایگزین کنید.
مزایا: دوره های قاعدگی منظم تر و سبکتر، نیاز به تعویض تنها یک بار در هر ماه.
معایب: پر هزینه ۳۰- ۵۰ دلار در هر ماه)، سوزش واژن یا دیگر عوارض مشابه قرص و چسب ممکن است رخ دهد. فرد را در برابر بیماریهای مقاربتی محافظت نمی کند.
6. تزریق برای کنترل بارداری
تزریق برای پیشگیری از بارداری، که به عنوان دپو پروورا شناخته میشود، تزریق هورمونی است که فرد را تا سه ماه در برابر بارداری محافظت میکند. برای یک زوج معمولی، این روش بسیار موثر تر از قرص پیشگیری از بارداری است ، در سال تنها ۳٪ از کاربران این روش باردار میشوند.
مزایا: تنها چهار بار در سال تزریق می شود، بسیار موثر است.
معایب: پر هزینه است (حدود ۲۴۰ دلار در هر سال)، ممکن است لکه بینی و دیگر عوارض جانبی رخ دهد. فرد را در برابر بیماریهای مقاربتی محافظت نمی کند.
7.ایمپلنت کنترل بارداری
ایمپلنت (Nexplanon) میله ای به اندازه چوب کبریت است که در زیر پوست بازو قرار داده میشود. این میله همان هورمون هایی که در تزریقات کنترل بارداری آزاد میشوند را منتشر میسازد، اما ایمپلنت به مدت ۳ سال از بارداری پیشگیری میکند. میزان شکست این روش کمتر از ۱۱٪ است.
مزایا: سه سال طول میکشد، بسیار موثر است.
معایب: گران تر است ۴۰۰- ۸۰۰ دلار ، برای معاینه، ایمپلنت، و تعبیه آن، ممکن است عوارض جانبی، از قبیل خونریزی نامنظم داشته باشد. فرد را در برابر بیماریهای مقاربتی محافظت نمی کند.
8. IUD
IUD مخفف دستگاه درون رحمی است، قطعه ای به شکل T از جنس پلاستیک که توسط پزشک در داخل رحم قرار می گیرد. IUD مسی، یعنی پاراگارد، تا ۱۰ سال تاثیر گذار است. میرنا، یک نوع IUD هورمونی، باید پس از ۵۵ سال جایگزین شود اما می تواند دوره های قاعدگی را سبک کند و گرفتگی عضلات را تسکین بخشد. لیلتا و اسکیلا، آی یو دی های هورمونی هستند که تا ۳ سال از بارداری پیشگیری میکنند. هر دو نوع بارورکردن تخمک را برای اسپرم دشوار تر می سازند. کمتر از هشت نفر در ۱۰۰۰۰ نفر، باردار میشوند.
مزایا: طولانی مدت، نیاز کمتر به رسیدگی.
معایب: استفاده از پاراگارد دوره های قاعدگی نامنظم یا سنگین تر را در پی دارد. گران تر است، ممکن است از جای خود بلغزد، میتواند عوارض جانبی ایجاد کند.
9. بستن لوله های رحمی
اگر مطمئن هستید که دیگر کودک بیولوژیکی در آینده نمیخواهید، میتوانید برای کنترل دائمی بارداری آماده شوید. روش سنتی برای زنان بستن لوله های رحمی یا “داشتن لوله های رحمی گره خورده” نامیده میشود. یک جراح لوله های فالوپ را برای جلوگیری از جابجایی تخمک از تخمدان می بندد. (روش بستن در اینجا نشان داده شده است.)
مزایا: تاثیر دائمی دارد، نزدیک به ۱۰۰٪ موثر است.
معایب: نیاز به عمل جراحی دارد، ممکن است برگشت پذیر باشد، گران است. فرد را در برابر بیماریهای مقاربتی محافظت نمی کند.
10. ایمپلنت لوله های رحمی
روشی جدیدتر امکان مسدود کردن لوله های فالوپ را بدون عمل جراحی فراهم می آورد. ایمپلنت های کوچک فلزی یا سیلیکونی در داخل هر لوله قرار می گیرند. بافت اسکار در نهایت اطراف ایمپلنت رشد میکند و لوله ها را مسدود می کند. در این هنگام اشعه ایکس مسدود شدن لوله را تثبیت میکند، نیازی به نوع دیگری از روش های پیشگیری از بارداری نیست.
مزایا: تاثیر دائمی، بدون جراحی، اثربخشی تقریبی۱۰۰ درصدی.
معایب: تاثیر پذیری آن چند ماه طول میکشد. برخی از زنان ممکن است مشکلاتی داشته باشند که شامل تغییرات در دوره قاعدگی، درد در پایین شکم، و یا واکنش های آلرژیک به فلز در سیم پیچ می باشند. ممکن است خطر عفونت های لگنی افزایش یابد، غیر قابل برگشت و گران است.
11. وازکتومی
علاوه بر کاندوم، وازکتومی تنها گزینه کنترل بارداری موجود برای مردان است. این روش شامل بستن مجرای دفران – لوله های حامل اسپرم از بیضه، از سیستم تولید مثل از طریق جراحی می باشد. وازکتومی مانع از انتشار اسپرم میشود اما در انزال مداخله نمیکند.
مزایا: دائمی است، ارزان تر از بستن لوله های رحمی است، تقریبا٪ ۱۰۰ موثر است.
معایب: نیاز به عمل جراحی دارد، بلافاصله موثر نیست، ممکن است برگشت پذیر نباشد.
12. پیشگیری اورژانسی
پیشگیری از بارداری اضطراری بعد از رابطه جنسی برای کمک به جلوگیری از بارداری تاثیر خود را میگذارد. این روش در صورتی که هیچ کدام از روش های کنترل بارداری مورد استفاده قرار نگرفته باشند و یا در صورتی که یک زن مشکوک شده باشد که روش معمول خود با شکست مواجه شده است، استفاده میشود. طرح BB یک مرحله ای و یک نسخه عمومی از طرح B انتخاب بعدی نامیده میشود و همگی حاوی میزان بالایی از هورمون موجود در بسیاری از قرص های ضد بارداری هستند. این انواع قرص های اورژانسی باید ظرف ۷۲ ساعت پس از رابطه جنسی استفاده شوند. نوع الا (Ellaa) از داروی غیر هورمونی استفاده میکند و نیاز به نسخه پزشک دارد و می توان آن را تا پنج روز بعد از رابطه جنسی مصرف کرد.
گزینه های پیشگیری از بارداری برای زنان مسن تر
سن و سبک زندگی عوامل موثر در انتخاب نوع کنترل بارداری هستند. اگر شما بیش از ۳۵ سال سن دارید و سیگاری یا چاق هستید، ترکیب روش های قرص، چسب، و حلقه توصیه نمی شوند. بهتر است در مورد روش های جایگزین بی خطر با پزشک خود مشورت کنید. اگر در حال نزدیک شدن به سن یائسگی هستید، تزریق برای کنترل بارداری فایده دو چندان دارد: تزریق میتواند برخی از علائم و نشانه های یائسگی را کاهش دهد.
1. جلوگیری طبیعی
نزدیک به شش زن از ۱۰ زن آمریکایی گزارش می دهند که از روش طبیعی استفاده میکنند، روشی قدیمی که به خروج آلت تناسلی مرد از واژن قبل از انزال تکیه دارد. بررسی های جدیدتر نشان می دهند زمانی که این کار به درستی در هر بار انجام شود، در سال حدود ۴ درصد از افرادی که از این روش استفاده میکنند باردار می شوند. با استفاده معمولی تر، حدود ۱۸۸٪ باردار می شوند.
مزایا: رایگان، بدون نیاز به دستگاه و یا هورمون ها.
معایب: ممکن است انجام صحیح آن دشوار باشد. فرد را در برابر بیماری های مقاربتی محافظت نمیکند.
2. روش هایی با حداقل اثربخشی
بدون استفاده از روش های کنترل بارداری، ۸۵ درصد از زوج های فعال از نظر جنسی ظرف یک سال باردار خواهند شد. حتی گزینه های کنترل بارداری با حداقل اثر بخشی این تعداد را به طور قابل توجهی کاهش میدهند.
موثرترین روش ها
اگر چه روش های جلوگیری، مانند کاندوم یا دیافراگم، نسبتا با الگوهای معمولی استفاده، موثر هستند، ضد بارداری های هورمونی سابقه بهتری در اثربخشی دارند. همچنین گزینه های متعددی برای زوج هایی که کمترین احتمال ممکن باردار شدن را ترجیح میدهند، وجود دارد. دو روش از آنها برگشت پذیر هستند، IUD و ایمپلنت هورمونی. البته، تنها روش کنترل بارداری که ۱۰۰٪ موثر است، خویشتن داری است.