با خال های مزاحم چه کنیم ؟
درصد بالایی از افراد روی پوستشان خال های رنگی سطحی یا برجسته دارند همیشه هم این سوال پیش می آید که آیا وجود این خال ها در پوست میتواند خطرناک باشد؟ آیا برداشتن آنها با عمل جراحی یا لیزر به صلاح است یا نباید به آنها کاری داشت؟ روش های خانگی برداشت خال چقدر پایه علمی دارند؟ در این مقاله از راستینه، به این سوالات پاسخ می دهیم.
خال چیست؟
خال ها ضایعات پوستی مسطح یا برجسته ی پوست هستند که از به هم خوردن ترکیب طبیعی بافت های پوست به دنبال افزایش یا عملکرد غیر طبیعی سلول های رنگدانه ساز است. خال ها به دو گروه بزرگ اکتسابی و مادر زادی تقسیم می شوند. گروه اول که بیشتر خالها را شامل می شوند ، اکتسابی اند و به طور طبیعی حدود ۸۰ درصد مردم دارای یک یا چند خال ملانوسیتی هستند. این خالها بیشتر در دوران کودکی و بلوغ ایجاد می شوند و پس از ۳۵ سالگی ایجاد خال جدید کمتر دیده می شود.
چه خال هایی را می توان برداشت؟
به طور کلی هر خالی که دارای یک یا چند نمای غیر معمول بوده مانند عدم تقارن ضایعه، نامنظم بودن حاشیه و یکنواخت بودن رنگ خال یا اندازه آن بیش از ۷ میلی متر باشد باید برداشته شود.
نکته: خالهایی که در سنین بالا به رشد خود ادامه می دهند یا دچار تیرگی و تغییر شکل می شوند را باید برداشت. قبلا بعضی پزشکان توصیه می کردند خالهایی که در معرض اصطکاک یا تحریک مداوم هستند ( مثل خالهایی که در ناحیه ی ریش آقایان هستند یا در ناحیه ی کمربند یا آرنج قرار دارند ) چون احتمال بدخیم شدن دارند باید برداشته شود که امروزه چنین اعتقادی وجود ندارد. البته بعضی خالها بد منظره و ناخوشایند هستند و بیمار از لحاظ زیبایی، یا به اصرار اطرافیان برای عمل جراحی خال صورت مراجعه می کند که برداشتن خال در این موارد باید با دقت و رعایت اصول جراحی برای باقی نماندن یا به حداقل رساندن خطر جوشگاه عمل انجام شود.
آیا جراحی بهترین روش برداشت خال است؟
بهترین و استاندارد ترین روش برای برداشت خالها ، جراحی است. باید گفت احتمال بازگشت خالی که با تیغ برداشته می شود بسیار کم است. البته بیشتر پزشکان قبول نمی کنند خالها را با جراحی بردارند چون بخیه با ایجاد اسکار و جوشگاه همراه است. در هر صورت پزشک بر حسب اندازه و رنگ خال، تصمیم می گیرد که چطور آن را بردارد. اگر خالی پر رنگ و مودار است، معمولا آن را جراحی می کنند و نمی سوزانند، اما اگر اندازه اش در حد میلی متر و مسطح باشد، می توان آن را با روش های دیگر مثل رادیوفرکوئنسی یا روش های مدرن سوزاندن برداشت. در این روش ها احتمال بروز جوشگاه پایین است، اما احتمال عود وجود دارد. در برخی نقاط بدن برداشتن خال معادل جوشگاه بیشتر است. مثلا توصیه نمی شود که فرد، خالهای روی گردن یا سینه را بردارد، زیرا ریسک ایجاد گوشت اضافه در این نقاط بسیار بالاست. در عین حال، خالها را به هیچ وجه نباید لیزر کرد، زیرا لیزر بافت آن را تغییر می دهد و اگر بعد از انجام لیزر، خال عود کرده را جراحی کنیم و به پاتالوژی بفرستیم، ممکن است گزارش شود غیر طبیعی است
درمان های خانگی برداشت خال چیست؟
در زمان های گذشته که روش های نوین برداشتن خال مطرح نشده بود از روش نخ بستن برای حذف خالهای گوشتی استفاده می شد. این روش، علمی و درست نیست و خونریزی و درد زیادی هم دارد. ضمن اینکه کندن خال با استفاده از نخ و خونریزی های متعاقب آن و استفاده از انواع و اقسام ضمادهای تجویزی گیاهی، دست ساز و غیره، باعث افزایش خطر التهاب و عفونت در محل ضایعه می شود.
این روزها هیچ پزشکی این روش حذف خال را توصیه نمی کند.