تعریف
آپنه ی خواب یا وقفه تنفسی در خواب مشکلی جدی است که طی آن فرد در حین خواب مکرراً دچار حملات کوتاه قطع تنفس می شود. در این اختلال تنفس به طور مکرر در طول خواب قطع شده و مجدداً شروع می شود. قطع تنفس ممکن است برای مدت ۱۰ الی ۲۵ ثانیه طول بکشد. آپنه خواب دو نوع است: آپنه خواب بازدارنده یا انسدادی و آپنه خواب مرکزی. نوع اول زمانی رخ می دهد که ماهیچه های گلو شل هستند و نوع دوم زمانی اتفاق می افتد که مغز شما نمی تواند به ماهیچه هایی که تنفس را کنترل می کنند پیام بفرستد. آپنه خواب بازدارنده ۲ تا ۳ ساعت طول می کشد و اغلب در بزرگسالان رخ می دهد. در مردان نیز دو برابر بیشتر از زنان است. بعضی از مردم دارای ترکیبی از هر دو نوع آپنه هستند.
علائم و نشانه ها
افراد مبتلا به آپنه خواب اغلب با صدای بلند خروپف میکنند. در طول آپنه با دهانی خشک، بدنی عرق آلود و سردرد از خواب بیدار می شوند. این بیدار شدن های متوالی نمی گذارند بیمار به خواب عمیق فرو رود و برای همین این افراد روز بعد را با خستگی و خواب آلودگی شدید سپری می کنند، مدام خمیازه میکشند و در طول روز، تحریکپذیر و افسردهاند.
علل و عوامل خطرساز
عواملی که خطر این مشکل را افزایش می دهند اضافه وزن، سیگار کشیدن، استفاده از الکل، قرصهای خواب و سابقه خانوادگی آپنه ی خواب است. احتمال ابتلا به این بیماری در زنان پس از یائسگی بیشتر می شود
درمان بیماری
درمان آپنه شامل استفاده از دستگاه نگه دارنده فشار هوای نای است که به بیمار کمک می کند هنگام خواب به راحتی نفس بکشد. به کمک این دستگاه فرد بیمار می تواند راحت بخوابد و خطر حمله قلبی نیز در او کاهش پیدا می کند. اگر اضافه وزن دارید، حتی میزان اندکی کاهش وزن (۱۰درصد وزن قبلی تان) می تواند موارد خفیف آپنه ی خواب را از بین ببرد. سایر مواردی که به درمان کمک می کند عبارتند از: ترک سیگار، پرهیز از الکل و قرصهای خوابآور.در موارد شدید ممکن است جراحی نیاز شود.
پیشگیری
کنترل وزن و ترک سیگار و الکل از ابتلا به این بیماری جلوگیری میکند.