عضو هیات علمی گروه سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به اینکه افزایش بیش از حد مجاز فلوراید در آب آشامیدنی منجر به بیماری فلوروزیس دندان می شود گفت: شاهد شیوع بیشتر این بیماری در مناطق گرمسیری کشور هستیم.
فلوراید عامل بسیارمؤثری در پیشگیری از پوسیدگی دندان است که به صورت موضعی از طریق خمیردندانهای فلورییدی، دهان شویه، ژل، فوم و وارنیش فلوراید و همچنین به صورت سیستمیک از طریق آب آشامیدنی، شیر و نمک فلورایدی و رژیم غذایی مانند غذاهای دریایی و چای دریافت می شود و دریافت بیش از حد مجاز فلوراید در آب آشامیدنی منجر به بیماری خواهد شد.
دکتر مهدیا غلامی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا اعلام کرد: در شهرهایی نظیر بوشهر، برازجان، بندرلنگه، مناطقی از استانهای هرمزگان و فارس شاهد افزایش بیشتر این بیماری هستیم.
وی ادامه داد: همچنین در شهرهای ماکو، ارومیه و دهلران نیز به دلیل میزان بالاتر فلوراید آب، شیوع بیشتر این بیماری گزارش شده است.
غلامی افزود: براساس بررسی های انجام گرفته در برخی مناطق جنوب تهران مقدار فلوراید آب آشامیدنی حدود چهار دهم تا شش دهم PPM است که در محدوده مجاز قرار دارد.
وی حد مجاز فلوراید آب آشامیدنی در کشور بر اساس اعلام اداره سازمان ملی استاندارد و وزارت بهداشت 4/. تا 1.2 PPM اعلام کرد و گفت: در مناطق آب و هوای گرم، به دلیل مصرف بیشتر آب و تغییرات انحلال فلوراید در آن، حداکثر مقدار مجاز فلوراید آب کمتر از 8/. PPM و در مناطق سردسیری تا 1.2 PPM تعیین شده است.
غلامی ادامه داد: مصرف آب آشامیدنی حاوی مقادیر بیش از حد مجاز فلوراید، در طول دوره شکل گیری دندانها سبب اختلالی بنام فلوروزیس می شود که براثر این اختلال ظاهر دندان گچی شکل شده و شفافیت مینا از بین می رود و ممکن است لکه های زرد تا قهوه ای رنگ بر روی تاج دندان ها ایجاد شود.
وی به تقسیم بندی این بیماری اشاره کرد و افزود: تقسیم بندی این بیماری شامل بسیار ملایم، ملایم ، متوسط و شدید است که در حالت شدید مینای دندان تخریب شده و سطوح حفره دار در آن تشکیل می شود.
هیات علمی گروه سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران بیان کرد: مصرف کلسیم، ویتامین های C و D سبب کاهش فلوراید و در نتیجه بیماری فلوروزیس دندان را کاهش می دهد.
** زمان ظهور علائم این بیماری بین یک تا چهار سالگی است
غلامی، زمان معمول ظهور علائم این بیماری را بین یک تا چهار سالگی دانست و گفت: از هشت سالگی به بعد بروز این بیماری در افراد کاهش می یابد.
وی بر لزوم نظارت والدین بر مسواک زدن کودکان و عدم بلعیدن خمیردندان فلوریده تاکید و توصیه کرد که کودکان دارای خطر پایین پوسیدگی استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید از حدود 3 سالگی به اندازه یک نخود و کودکان دارای خطر بالاتر پوسیدگی از حدود یک و نیم تا دو سالگی به اندازه یک دانه برنج آغاز کنند.
** لطمه زدن فلوراید بیش از حد به رشد استخوان
هیات علمی گروه سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران، گفت: اگر مقدار فلوراید در آب آشامیدنی خیلی از حد مجاز بیشتر باشد به رشد استخوان ها لطمه می زند و باعت خمیدگی آنها می شود.
وی ادامه داد: سازمان بهداشت جهانی شیوع فلوروزیس در برخی کشودها از جمله چین و هند را تا 65 درصد اعلام کرده است.
غلامی به روش های درمان این بیماری اشاره کرد و افزود: روش ریزسابی یا میکروابریژن برای درمان فلوروزیس با شدت ملایم در نظر گرفته شده است که در این روش لایه های از مینا به صورت سطحی برداشته می شود تا وضعیت زیبایی دندان بهتر شود.
وی ادامه داد: درمان شدت متوسط این بیماری از طریق سفید کردن دندان صورت می گیرد که به روش های خانگی و حرفه ای در مطب دندانپزشکان انجام شود.
غلامی تاکید کرد: در موارد شدید این بیماری هم مجبور هستیم به سراغ روش های ترمیمی مثل ترمیم های همرنگ دندان برویم و در صورت تخریب بیشتر مینا درمان به روش روکش های سرامیکی انجام می شود.
منبع :ایرنا