محققان مرکز علوم بهداشت و درمان سانی بروک کانادا، برای نخستین بار بهصورت غیرتهاجمی سد خونی مغز را در یک انسان بیمار در هم شکستهاند و با انتقال دقیق داروهای شیمیدرمانی به بیمار مبتلابه سرطان مغز، راه را برای ارتقای درمان و عوارض جانبی کمتر برای افراد مبتلا به اختلالات عصبی هموار ساختهاند.
سد خونی مغز یک غشای غیرقابل نفوذ است که عروق مغز را احاطه کرده است و از ورود ذرات مضر جلوگیری میکند، اما مشکل این است که این سد نمیتواند مولکولهای مفید مانند داروها را تشخیص بدهد و از ورود آنها هم جلوگیری میکند و میتوان گفت این سد خونی یکی از موانع اصلی درمان بیماریهای مغز است.
دانشمندان برای حل این مشکل تلاشهای بیشتری کردهاند و برای مثال اخیرا در مطالعات روی موشها از نانو ذرات مغناطیسی، حبابهای میکروسکوپی و تکنیکهای فراصوت استفاده کردهاند که نتایج امیدوارکنندهای را به همراه داشته است.
از دو ابزار آخر در رویکرد تجربی پیشگامانه خود روی یک انسان استفاده کردند. این بیمار به تومور بدخیم مبتلا بود و قرار بود به شیوه معمول روی او جراحی انجام شود، اما روز قبل از جراحی، این گروه ابتدا دوز کمی از شیمیدرمانی را از طریق سرم به جریان خون او وارد کردند.
با به گردش درآمدن داروها در خون بیمار، این گروه سپس با استفاده از امواج فراصوت هدایتشده امآرآی با شدت کم، عروق درون سد خونی مغز را که به تومور نزدیک بود مورد هدف قرار دادند و این کار راه را برای داروهای شیمیدرمانی باز کرد تا به منطقه مورد نظر از مغز راه یابند. گفتنی است دانشمندان در نظر دارند این روش را در بیشتر ازنه نفر دیگر که در صف جراحی برای تومور مغز هستند آزمایش کنند.
منبع: inquisitr.com