« به گزارش پزشکان ایران به نقل از سپید ،ناهید خداکرمی رئیس انجمن مامایی در گفتوگوی در رابطه با اقدامات و اهداف این انجمن گفت»: فعالیتهای انجمن مامایی برای ارتقای سلامت جامعه و زنان است. در سال گذشته ما همگام با اولویتبندیهای وزارت بهداشت برنامههایی در جهت آموزش متخصصین داشتیم که در آن به مسائلی مانند ترویج زایمان طبیعی، آمادگی برای زایمان، سلامت جنسی، دوری از رفتارهای پرخطر جنسی، ترویج مصرف شیر مادر و غیره داشتیم. این برنامهها همگی برای افزایش کیفیت سلامت عمومی جامعه و آموزش همگانی در نظر گرفته شده بود.
خداکرمی در رابطه با خواستههای انجمن مامایی و اقدامات صنفی در سال گذشته گفت: «باید در نظر داشت اگر یک قشر حرفهای از جامعه از شرایط کاری خود رضایت نداشته باشند، خدمات خود را نمیتوانند به خوبی عرضه کنند. یکی از مشکلات ما در انجمن مامایی عدم قرارداد با سازمانهای بیمهگر بود که با پیگیریهای مداوم در نهایت توانستیم این طرح را در سه استان به صورت پایلوت پیش ببریم تا در نهایت در سطح ملی به مرحله اجرا دربیاید. مشکل اینجا بود که سازمانهای درمانی با بیمهها قرارداد نمیبستند. در نتیجه ماما با وجود همه خدماتی که به بیماران ارائه میداد، نمیتوانست نسخه بنویسد و بیمه هم آن را پوشش نمیداد. در حالی که برای اینکه یک ماما بتواند کار خود را به درستی انجام دهد، احتیاج به دسترسی به همه امکانات را دارد. خوشبختانه طرح پایلوت برای سال 95 در سه استان کشور اجرا شد و امیدوار هستیم انجمن با ادامه پیگیریها و همکاری بیشتر با وزارت رفاه و وزارت بهداشت بتواند تمام خواستههای کارشناسان مامایی را برطرف کند.»
تغییر نام ماما به مراقب سلامت یک اشتباه بود
خداکرمی در رابطه با فعالیتهای انجمن در سال 94 گفت: «متاسفانه در سال گذشته با وجودی که در طرح تحول سلامت عمده خدمات به عهده ماما گذاشته شده، اما وزارت بهداشت با تغییر نام ماما به عنوان مراقب سلامت ضربه بزرگی به جامعه مامایی زد. یکی از اهداف ما در سال جدید پیگیری همین مسئله است.»
وی در مورد تغییر نام این حرفه توضیح داد: «خدمات باوری و زایمان باید به صورت مستقل توسط ماما انجام شود. اما وزارت بهداشت با این تفسیر که این خدمات زیرشاخهای از پیگیری سلامت خانواده است، باید زیر نظر مراقب سلامت باشد. این مراقب سلامت وظیفهای شبیه به پزشک خانواده دارد، اما با این تفاوت که بیشتر یک کارشناس سلامت است و لزوماً نیز دوره مامایی را طی نکرده است. یعنی این مراقب هم میتواند ماما باشد و هم نباشد. این رویه آسیب زیادی به قشر مامایی کشور وارد میکند. برای مثال زمانی که یک زن باردار به بیمارستان مراجعه میکند و میخواهد یک ماما او را معاینه کند، به او گفته میشود مراقب سلامت در بیمارستان موجود است و این کار باعث میشود زن از ماندن در آن بیمارستان و بستری شدن خودداری کند. این موضوع باعث شده بسیاری از مردم گمان کنند چون نمیتوانند از پس هزینههای ماما بربیایند به آنان مراقب سلامت معرفی شده است.»
رئیس انجمن مامایی در خصوص علل این سیاستگذاری گفت: «وزیر بهداشت در سخنان خود بارها بر لزوم همکاری وزارت بهداشت با انجمنهای پزشکی و استفاده از نظرات کارشناسی آنان تاکید کرده بود. اما متاسفانه مدیران میانی این وزارتخانه این صحبتها را جدی نمیگیرند و از مشورتها و نظرات متخصصین یک حوزه پزشکی استفاده نمیکنند.»
70 درصد زایمانهای سال گذشته بر دوش ماماها بوده است
خداکرمی از باقی اهداف این انجمن در سال جدید گفت: «در سال 95 در تلاش هستیم برنامه تدوین اعتباربخشی مامایی را در بیمارستانها و مراکز درمانی ادامه دهیم. این کار باعث میشود بیش از گذشته به اهمیت مامایی در کشور پرداخته شود. مشکل دیگری که از 94 در پی رفع آن هستیم مسئله تعیین تعرفه زایمان طبیعی در بیمارستانهای دولتی است. با وجودی که کل روند زایمان طبیعی بر دوش ماما است، اما کمترین هزینه از این روند به ماما تعلق میگیرد که باعث میشود عدالت در این زمینه به خوبی اجرا نشود. در سال 94 بیش از 70 درصد زایمانهای طبیعی به عهده ماماها بوده، اما کمترین بهره به آنان تعلق گرفته شده است.» وی در رابطه با آمار تعداد ماماها در کشور گفت: «ما در حال حاضر در کشور حدود 36 تا 40 هزار ماما داریم که نزدیک به چهار هزار نفر آنها در روستاها و 10 هزار نفر آنها در مراکز بهداشتی در حال فعالیت هستند. تعدادی نیز در دانشگاهها و مراکز پژوهشی مشغول فعالیت هستند. اما باید در نظر داشت، در دانشگاهها ماماها به خوبی آموزش داده میشوند اما به خوبی در سیستم درمانی جذب نمیشوند.» خداکرمی در نهایت افزود: «در کشورهای پیشرفتهای مانند انگلستان و استرالیا و کانادا افرادی هستند که خدمات پایهای سلامت را ارائه میکنند، اما این خدمات با خدمات زنان باردار و زایمان مخلوط نشده است. به همین دلیل امیدواریم با تلاش بیشتر انجمن بتوانیم مسئولین را متقاعد کنیم از تغییر نام ماما به مراقب سلامت صرف نظر کنند.»
هرخانواده یک ماما میخواهد
برخی انجمنها با استفاده از قدرت اعضای هیئت مدیره خود که در وزارت بهداشت سمت اجرایی دارند، توانستهاند بخش اعظمی از خواستههای خود را مطالبه کنند. خداکرمی با اشاره به این راهحل گفت: «برخی انجمنها قدرت چانهزنی و لابیگری بیشتری دارند. اما با وجودی که بار اصلی سلامت جامعه بر دوش کارشناسان مامایی است، اما این قدرت به آنان داده نمیشود که در تصمیمگیریها دخیل باشند. باید در نظر داشت که دغدغه اصلی حوزه مامایی، زنان، نوزادان و بعد خانواده است. این موضوع به خودی خود اهمیت این حوزه را به خوبی نشان میدهد. به همین علت از مسئولین وزارت بهداشت تقاضا داریم از این پتانسیل فکری در حوزه خود استفاده کنند و نیازهای زنان و خانواده را در اولویت خود قرار دهند. این موضوع را باید در نظر داشت که هر خانواده یک ماما لازم دارد و این موضوع در کشورهای توسعهیافته کاملاً در نظر گرفته شده است.»