همایش «نظام پزشکی، چالشها و فرصتها» آخرین هماندیشی سیاستگذاران و متولیان نظام سلامت در دولت یازدهم با فعالان صنفی و جمعی از پزشکان بود تا درکنار هم نگاهی به مهمترین مباحث این حوزه شامل اخلاق پزشکی، تعهد حرفهای و مهارتهای ارتباطی داشته باشند.
به گزارش سایت پزشکان ایران به نقل از سپید ؛ وزیر بهداشت نیز در افتتاحیه همایش نظام پزشکی حضور یافت و به سخنرانی پرداخت. سیدحسن هاشمی با بیان اینکه مردم بر اساس رفتار مسئولانشان، رفتار و کردارشان را تعیین میکنند، گفت: «اگر اخلاق نزد مسئولان اجرایی، قضایی و ... محترم شمرده شود، در جامعه نیز به آن احترام میگذارند در غیر این صورت در جامعه هیچکس احترامی برای اخلاق قائل نیست، بنابراین نمیتوان گفت که جامعه پزشکی، مهندسی، قضات و ... دچار تنزل اخلاقی شدند و وضع بقیه جامعه از این نظر مناسب است.»
هاشمی، اضافه کرد: «بنابراین جامعه پزشکی خودش باید از درون خودش را نقد کند و سرمایه اجتماعیاش را حفظ کند. مسیر این کار هم استفاده از ظرفیت نظام پزشکی و انجمنهاست، نه دولت و وزارت بهداشت؛ البته گاهی میبینیم که مشکلاتی هم ایجاد میشود و برخی منافع فردی را برتر از منافع جمعی میدانند. از طرفی وقتی کسی به مسند میرسد، نه گفتن برایش دشوار میشود اما کار اصلی حکومت مانند پدر و مادر یک خانواده است و در مواردی باید نه بگوید. بهعنوانمثال ما میدانیم که یارانه دادن به این شکل اشتباه است اما چون همه رای میخواهند نمیتوانند «نه» بگویند. درعینحال فکر میکنم نظام پزشکی و انجمنها در رفع مشکلات جامعه پزشکی بسیار موثرند.»
تشکر از وزیر بهداشت به نمایندگی از پزشکان
رئیس سازمان نظام پزشکی در اولین روز از این همایش با اشاره به اینکه پزشکان جایگاه خوبی در میان مردم دارند گفت: «در آخرین بررسیهای میدانی، پزشکان در کنار معلمین و اساتید دانشگاه قرار داشتند و این نشان میدهد که پزشک میتواند در کنار جامعه و مردم باشد.»
علیرضا زالی با بیان اینکه پزشکان در اقصی نقاط کشور در حال خدمترسانی به مردم هستند افزود: «پزشکی ایران در منطقه از جایگاه خوبی برخوردار است و به خودکفایی و خودباوری رسیده است بهطوریکه بعد از انقلاب پزشکان ایرانی جایگاه ممتازی را در منطقه به خود اختصاص دادند. همچنین زمانی که سایه سنگین تحریمها بر کشور وجود داشت دیدیم که جامعه پزشکی در جهت رشد و ارتقاء شاخصهای بهداشت درمان حرکت میکرد و حتی بیماران مختلف در سطح جهان به ایران مراجعه میکردند.»
زالی با اشاره به برخی حاشیه سازیها علیه طرح تحول سلامت مبنی بر اینکه منابع این طرح به جیب پزشکان رفته است، گفت: «برخی میگویند پولهای نظام سلامت را به پزشکان دادهاند، مطلقا براساس آمار چنین چیزی واقعیت ندارد. اگر در طول طرح همهچیز بهخوبی پیش میرفت؛ کمتر از 17 درصد از منابع باید بهکل کارکنان حوزه سلامت اختصاص مییافت که البته این هم محقق نشد و عمده منابع در حوزه تامین تجهیزات پزشکی و دارو صرف شد.» زالی همچنین در نشست جایگاه سازمان نظام پزشکی که در دومین روز از این همایش برگزار شد، گفت: «شاید یکی از مهمترین نکاتی که باید در حوزه اخلاق پزشکی به آن توجه کرد، مفاهیم جدیدی است که امروز فراسوی ماست و بخشی از اخلاق شهروندی است. این مفاهیم در حوزههایی نظیر شبیهسازی و رابطه پزشک و بیمار، فناوری نوین، مرگ خودساخته و ... ایجادشده و تقابلهای جدی با زمینه سنتی اخلاق دارد. برخی از این مفاهیم ابعاد حقوقی، ابعاد فقهی و اخلاقی دارد که باید موردتوجه ما باشد. با توجه به اینکه یکی از مهمترین چالشها در حوزه اخلاق پزشکی بین موضوعات روز و تعارض آن با مباحث دینی است، ظرفیت فقه شیعی یکی از بهترین ظرفیتهایی است که به ما کمک کرده است.»
دکتر زالی اضافه کرد: «حوزه مسئولیتپذیری از یک حوزه مکانیکی به حوزه اجتماعی گسترش پیداکرده است. امروز یک پزشک نمیتواند به مسائلی نظیر فقر و جهل که پایه و اساس بروز بیماریهاست، بیتوجه باشد. جامعه پزشکی امروز و فارغالتحصیلان ما باید با این فضا آشنا باشند و در این زمینه توانایی خود را تقویت کنند.»
او گفت: «سازمان بهداشت جهانی پاسخگویی، تاثیرگذاری در زمینه حقوق شهروندی و کنشگری برای استیفای این حقوق را بهعنوان یکی از ویژگیهای پزشکان مورد تاکید قرار داده است. خیلی از پزشکان ایران در عرصه اجتماعی فعال بودهاند اما امروز باید تلاش کنیم این ویژگی در پزشکان همچنان باقی بماند.»