(تعریف)
این سندرم بالینی به دلیل ایسکمی گذاری میوکارد ایجاد می شود و عواملی مانند تماس با سرما استرس روانی ، خوردن غذاهای سنگین و بطورکلی هر عاملی که نبض و فشار خون را افزایش دهد در بروز آن موثر است.آنژین پایدار نوعی ایسکمی در میوکارد است که بدلیل افزایش درخواست متابولیک ماهیچه قلب (میوکارد) رخ میدهد.
(علائم و نشانه ها)
- با فعالیت تشدید می شود
- با استراحت کاهش می یابد
- الگوی آن قابل شناسایی است
- با نیتروگلیسرین کاهش می یابد
- شدت درد معمولا متوسط است
- مدت زمان آن از چند دقیقه تا نیم ساعت متغیر است
(علل و عوامل خطرساز)
دلیل بروز درد یا شرایط افزایش کار قلب شامل فعالیت بدنی٬ استرس با منشأ روانی و واکنش به هوای سرد بوده و یا بدلیل آسیبهای غیر قلبی که نیاز به اکسیژن را افزایش داده و یا پرفیوژن قلبی را کاهش میدهند. از این موارد میتوان به کمخونی حاد٬ هیپرتیروئیدیسم٬ فشارخون بالا و تب شدید اشاره نمود. درد بیمار با هرکدام از دلایل بالا ظاهر گردیده و با استراحت محو میشود. مهمترین علت ابتلا به آنژین پایدار وجود آترواسکلروز ثابت در شریان کرونر بوده که ۷۰ تا ۷۵ درصد مجرای شریان بسته شده باشد. مدتزمان بروز درد از یک تا ۲۰ دقیقه ممکن است متغیر باشد و پاسخ فارماکولوژیک بیمار به نیتروگلیسرین زیرزبانی مناسب است.
سقوط افقی : ایسکمی - انفارکتوس ساب آندوکارد - تغییر انعکاسی نسبت به صعود ST ) آسیب حاد(
سقوط شیب دار : هیپرتروفی بطنی- دیگوکسین- ایسکمی- هیپرکالمی- بلوک شاخه ای
- آترواسکلرز (شایع ترین علت و بیشتر به دلیل ترومبوزآتروم)
- اسپاسم عروق کرونر
- کاهش تامین اکسیژن
- افزایش تقاضای اکسیژن
- آترواسکلرز - CAD - کلسترول بالا -سیگار - HTN- چاقی - عدم تحرک - گلوکز بالا- استرس
(درمان بیماری)
هدف از درمان آنژین بازگرداندن توانایی انجام زندگی روزمره و توان فعالیت به میزان متوسط و درمان بیماری قلبی زمینهای و پیشگیری از وخیم شدن آن است.زمانیکه درد قلبی شدید بوده و با تعریق یا تهوع همراه است بهتر است از فعالیت اجتناب نموده و با مرکز فوریتهای پزشکی یا همان اورژانس 115 تماس بگیرید و کمک بخواهید.
- در بخش اورژانس درمان با آسپیرین شروع می شود (325 تا 160 میلیگرم) بطور جویدنی. آسپیرین چسبندگی پلاکتی را کم می کند، ترومبوس را کوچک کرده و باعث کاهش تنگی رگ میشود.
- دادن اکسیژن در صورتی که 92%> SAQ2 باشد و یا اینکه بیمار دچار سیانوز باشد و یا در سمع ریه ها رال داشته باشد. در غیر این صورت اکسیژن باعث انقباض عروق شده، بار قلب را بیشتر می کند و باعث تشدید ایسکمی می شود.
- تزریق مرفین و یا پتیدین برای کاهش درد .
- استفاده از بتا بلوکرها (20 تا 40 میلیگرم) که بتا بلوکرها میزان بروز MI و مرگ ناگهانی را کاهش می دهد.
- تجویز داروهای کلسیم کانال بلوکر مانند دیلتازیم، و یا وراپامیل که دیلتازیم در بیمارانی که EF زیر 40% دارند خطرناک است و موجب ادم ریه و مرگ می شود. این داروها زمانی تجویز می شوند که درد بیمار با بتا بلوکرها کاهش پیدا نمی کند و می توان همراه با بتا بلوکرها و یا همراه با مهار کننده های آنزیم تبدیل کننده (ACEI) برای بیمار تجویز نمود. داروهای مهار کننده آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسیون مانند کاپتوپریل ، آنالاپریل و لوزارتال، مورتالیته سیسییو را کم نمی کند ولی در طولانی مدت مرگ و میر را کاهش می دهد.
- استاتین ها مانند لواستاتین سیمواستاتین خاصیت متعادل کردن پلاک می شود.
(درمان علل یا عوامل خطر زمینهساز)
- ترک سیگار
- خوردن غذاهای کم چرب و کم نمک. کاهش وزن در صورت اضافه وزن
- اجتناب از عوامل فیزیکی یا عاطفی استرسزا که باعث بروز حمله آنژین صدری میشوند.
- پس از مشورت با پزشک، به طور منظم ورزش کنید.